Zgromadzenie Narodowe

Assemblée  Nationale  ... francuskie Zgromadzenie Narodowe ma swoja siedzibę w Paryżu przy Quai d’Orsay. Ta piękna budowla początkowo była pałacem Ludwiki Franciszki de Bourbon, księżnej de Condé, córki francuskiego króla Słońce, Ludwika XIV i pani de Montespan.

Pałacyk był do dyspozycji tylko Madame de Duchesse, jak ją nazywano, prowadziła tam ożywione życie towarzyskie. Jej przyjaciel, muszkieter królewski Pan de Lassay wybudował obok  mniejszy pawilon, aby nie mieć daleko do  Ludwiki Franciszki… Dziś Hôtel de Lassay jest siedzibą przewodniczącego Zgromadzenia Narodowego Francji.

Ludwika Franciszka mieszkała bardzo wygodnie i pięknie ozdobiła swój pałac. Po rewolucji francuskiej państwo przejęło budynek i rozpoczął w nim pracę parlament. Początkowo deputowani obradowali w niewielkiej sali balowej, z czasem rozbudowano były pałacyk księżnej, ku większej wygodzie deputowanych.

Dziś główna sala obrad ma kształt półkola z amfiteatralnie wznoszącymi się fotelami posłów oraz arkadami na piętrze dla gości przysłuchujących się obradom. Przednia część sali zarezerwowana jest dla prezydium  tj. przewodniczącego i jego zastępców. Przed stanowiskiem przewodniczącego znajduje się mównica, miejsce dla posła sprawozdawcy.

Główna ściana na sali obrad francuskiego parlamentu ozdobiona jest wielkim gobelinem przedstawiającym mistrzów i uczniów starożytnej szkoły ateńskiej, źródła idei demokracji. Najważniejsze postaci obrazu to Arystoteles, który unosi rękę wskazując niebo jako symbol pryncypialnych duchowych wartości oraz Platon, z ręką skierowaną ku ziemi, aby pamiętać także o realiach zarządzając państwem.

Po obu stronach gobelinu widać dekoracje z motywami epoki Napoleona I Bonaparte, imperatora niewiele ceniącego Zgromadzenie Narodowe. Są tam ku pamięci…? Przestrodze…?

Demokracja francuska rodziła się od rewolucyjnego 1789 roku, po kilku latach wprowadzono ustrój republikański.

Republika  od łacińskiego - res publica – rzecz pospolita, dobro tworzone wspólnie. Najważniejszą zasadą Republiki Francuskiej pozostaje do dziś nienaruszalny trójpodział władzy.

Władza ustawodawcza – parlament,  Zgromadzenie Narodowe - Assemblée  Nationale, czyli posłowie tworzący tzw. Izbę niższą  (chambre basse) i Senat – Sénat, senatorowie tworzący Izbę wyższą   (chambre haute).

władza wykonawcza – rząd, premier i ministrowie

władza sądownicza – wymierzanie sprawiedliwości , kontrola stosowania stanowionego prawa.

Sala obrad francuskiego  Assemblée  Nationale  dzieli się na część prawą i lewą. Tradycyjnie już, patrząc z pozycji przewodniczącego, prawą stronę sali zajmują posłowie konserwatywni, a lewą socjaliści. Środek sali jest płynny, należy czasem do lewicy czasem do prawicy, w zależności od wyników wyborów, tj. liczby deputowanych zwycięskiej partii.

Ciekawostką francuskiego audytorium, są specjalne miejsca przy mównicy dla sześciu strażników pilnujących porządku na sali. Historia parlamentaryzmu francuskiego wspomina o niektórych burzliwych obradach, stąd pewnie takie rozwiązanie.

Francuski parlament spotyka się na 9 sesjach plenarnych rocznie, poza nimi posłowie pracują w komisjach.

Niezwykle interesujące jest, że każdy wyborca ma możliwość wziąć udział w obradach, jeśli wyrazi takie życzenie. Zgłasza się wtedy do posła swojego okręgu i ten wprowadza obywatela na posiedzenie sejmu.

Na terenie Assemblée  Nationale  działa jedna z najstarszych bibliotek Francji. Bogato zdobiona, o pięknej architekturze wnętrza, była za czasów Louise Françoise de Bourbon ujeżdżalnią koni. Król Filip Piękny zarządził zmianę przeznaczenia obiektu i powstała wspaniała biblioteka. Pięć plafonów malował mistrz Eugène Delacroix. Symbolizują pięć dziedzin wiedzy, która jest zamknięta w zbiorach bibliotecznych - filozofię, teologię, poezję, prawo i naukę – około  700 000 woluminów, w tym cenne rękopisy. Jest wśród nich zapis procesu Joanny d’Arc, rękopis hymnu francuskiego – Marsylianki,  akt powołujący Zgromadzenie Narodowe Francji …

Dziś biblioteka jest otwarta dla posłów, ich asystentów, pracowników Assemblée  Nationale  i historyków. Zwiedzający mogą wejść do części wstępnej, aby podziwiać bogatą dekorację i atmosferę wnętrza.

W reprezentacyjnym foyer budynku można podziwiać symbole Francji, tworzone przez artystów w różnych okresach historycznych, także współcześnie.  Jeśli Francja – to na pewno kogut galijski, symbol do dziś znajdujący się na pieczęci państwowej i Marianne, postać kobieca będąca uosobieniem wszystkiego co dla tego kraju ważne. Francja, wolność, równość, braterstwo, rewolucja  to słowa we francuskim języku rodzaju żeńskiego, Marie i Anne to imiona najczęściej nadawane dziewczynkom we Francji. W obrazie Eugène Delacroix dziewczyna prowadzi Francuzów ku wolności. Te zbieżności dały początek symbolowi – Marianne.

Warto wybrać się zwiedzić jedno z ważniejszych miejsc w Paryżu, pełne historii i wielkiej sztuki. Obok Assemblée  Nationale  jest ciekawy sklepik z pamiątkami. Idealne miejsce na zakupy dla frankofilów!

Paryż, 17 stycznia 2017