Czy na pewno masz prawo do pobytu we Francji ?

Przez okres nie przekraczający trzech miesięcy, obywatele Unii Europejskiej posiadają prawo pobytu na terytorium innego Państwa Członkowskiego bez wypełniania jakichkolwiek warunków i formalności innych niż wymóg posiadania ważnego dowodu tożsamości lub paszportu.

Wszyscy obywatele Unii posiadają prawo pobytu na terytorium innego Państwa Członkowskiego przez okres dłuższy niż trzy miesiące, jeżeli posiadają wystarczające zasoby finansowe dla siebie i członków ich rodziny, aby nie stanowić obciążenia dla systemu pomocy społecznej przyjmującego Państwa Członkowskiego w okresie pobytu

Obywatel Unii Europejskiej nabywa prawo stałego pobytu w innym kraju UE po upływie 5 lat nieprzerwanego pobytu na terytorium RP.

Za nieprzerwany pobyt uważany jest pobyt na terytorium np. we Francji w przypadku gdy przerwy w tym kraju nie przekroczyły łącznie 6 miesięcy w roku.