Kultura i nauka - 01.2018

Kilka słów o artyście.

David Hockney jest artystą brytyjskim ur.1937 r w Bradfort w Wielkiej Brytanii. To uznany malarz, rysownik, grawer, dekorator i fotografik.

Hockney maluje portrety i pejzaże mieszając formy wyrazu np. malarstwo z fotografią.

Wystawa Hockney’a jest poświęcona artyście jakim jest obecnie, a także pokazuje dzieła tworzone na przestrzeni 60 lat jego życia.

Między nimi można podziwiać jego najbardziej znany i uznany obraz „The Biger Splash” – „ zanurzony pod falą upałów” - obraz doskonałego błogostanu

The Bigger Splash                       TateMont                                                      Funji and Flowers

Centrum Pompidou otrzymało wyjątkowy dar od angielskiego artysty – płótno wielkiego formatu, namalowane akrylem w 2011 roku.

Nadejście wiosny w Yorkshire” – w rodzinnych stronach artysty.

Kilka pamiątkowych zdjęć z wystawy...

____________________________

10 listopada 2017 roku zespół Stowarzyszenia Parabole świętował Dzień Niepodległości w Konsulacie Polskim w Paryżu. Z tej okazji Pan Władysław Lis, prawnik, partner stowarzyszenia, został uhonorowany za swoje działania na rzecz Polaków zamieszkałych we Francji.

Gratulujemy mu serdecznie

11 listopada 2017 wieczorem nasi członkowie mieli przyjemność uczestniczyć w koncercie Kameralnej Orkiestry Paryskiej pod dyrekcja Douglasa Boyd w Teatrze Champs Elysées.

Z przyjemoscia wysluchalismy utwory; Sally Beamish, City Stanzas, concerto pour piano n°3 i Betovena, Symphonie n° 3en mi bémol majeur w wykonaniu pianisty Jonathana Biss

16 listopada 2017 uczestnicy naszych szkoleń językowych mieli okazję zobaczyć paryskiego artystę przy pracy w jego pracowni. Mogliśmy wymienić się z nim uwagami na temat sztuki, sposobu realizacji pomysłów artystycznych, odbioru już gotowych dzieł. Wielu z nas po raz pierwszy miało taką możliwość i wywierało to imponujące wrażenie.

14 grudnia 2017 gościliśmy Madame Nicole Loustau doradcę rodzinnego ze Stowarzyszenia TREFLE 75 , która przeprowadziła u nas warsztaty „ Obrazy i złudzenia”

Warsztaty były propozycją dla naszych uczestników szkoleń językowych, w ramach tygodnia walki z dyskryminacją, 8-16 grudnia 2017, organizowanego przez Merostwo Paryża oraz Merostwo 19 dzielnicy.

Jest to projekt w ktὀrym stowarzyszenie uczestniczy już po raz trzeci.

Parabole jest aktywna w projekcie walki z dyskryminacją.

Informujemy naszych członków o ich prawach, doradzamy i wspieramy w podejmowanych działaniach wobec odpowiednich instytucji.

Tematy i zadania podejmowane na warsztatach „ Images ou Mirages” zachęcały ludzi do refleksji nad obrazem, wizerunkiem i postrzeganiem innych. Pozwalały zrozumieć, zauważyć znaki mówiące o dyskryminacji. Jednocześnie zwracano uwagę, ostrzegano, jaką naszą postawę można uznać jako dyskryminującą wobec innych – czasami przez niewiedzę...bądźmy więc czujni !

W 2018 w programie m.in:

• Koncerty muzyki klasycznej w Filharmoni

• Wystawy w muzeum ( m.in na temat Barbary, Marii Sklodowskiej-Curie)

• Zwiedzanie Akademii Francuskiej i spotkanie z aktorami

Do zobaczenia wkrótce 