Nasz lokal pozostanie zamknięty do

odwołania ale pracujemy nadal.

Pomagamy, informujemy, wspieramy.

@associationparabole

Nie wahaj się,

skontaktuj się z nami.

Ekologia w Paraboli

Jak chronić naszą planetę? Czy w ogóle został nam czas na to by ją uratować? Czy musimy w jakiś radykalny sposób zmienić nasz styl życia by to zrobić? Od ostatniego raportu GIEC (Międzynarodowego Zespołu ds. Zmian Klimatu; polski skrót IPCC) opublikowanego w wrześniu, nikt nie może już sobie pozwolić na dalsze ignorowanie tematu środowiska, który nareszcie zaczyna zajmować uprzywilejowane miejsce w debacie publicznej.

Ale co my – w PARABOLI – robimy na codzień w sprawie ekologii?

Jadwiga, prezes stowarzyszenia: do pracy dojeżdżam komunikacją miejską, bardzo rzadko w ogóle używam samochodu. Pracujemy nad organizacją warsztatów dla uczestników naszych kursów ASL/FLE, które na celu miałyby uwrażliwić ich na problem zanieczyszczenia środowiska.

Barbara, nauczycielka i pracownik socjalny: używamy kartek, które już zostały zadrukowane lub zarysowane z jednej strony, zarzuciliśmy też używania plastikowych kubków.

Nell, nauczycielka i pracownik socjalny: segregujmy śmieci. Uczymy członków naszego stowarzyszenia poprawnej segregacji odpadów, mając nadzieję, że staną się bardziej świadomi swojego impaktu na środowisko.

Alina, wolontariuszka: zanim opuścimy lokal sprawdzamy czy aby na pewno wszystkie światła i komputery zostały wyłączone.

Radek, wiceprezes: pracujemy nad ograniczeniem wysyłki maili. Na skrzynce odbiorczej zostawiamy tylko te wiadomości, które są nam niezbędne do dalszej pracy. Wyrzucamy przede wszystkim maile najcięższe, te które posiadają najwięcej załączników. Nasze kosze są puste!

Ania S, prawnik: na konsultacje prawnicze przyjeżdżam do Paraboli na rowerze.

Oczywiście – małe, indywidualne gesty względem klimatu to skromne metody radzenia sobie z  nadciągającą katastrofą. Ale ich wkład w nabranie wspólnej, społecznej świadomości ludzkiego wpływu na środowisko jest nie do przecenienia. Miejmy nadzieję, że któregoś dnia doprowadzą do powstania ruchu na tyle silnego, żeby odmienił style życia i metody produkcji, które prowadzą naszą planetę do zguby.