poniedziałki: 14 g - 18 g

Linia 7 bis, stacja Danube
Tramwaj T3b - stacja Butte du Chapeau Rouge
Autobus 75 - stacja Danube lub 71, 60, 48 -  stacja Botzaris

Nasza lokal (nowy adres 26 rue de la solidarité)  jest ponownie otwarte w poniedziałki, wtorki i czwartki.

Na spotkanie prosimy o noszenie maseczki.

Umówić się na spotkanie :

Na czym polega darmowa pomoc prawna ?

Parabole współpracuje z adwokatami o rożnej specjalizacji. Każda osoba potrzebująca pomocy prawnej zostanie skierowana do odpowiedniego prawnika.

Adwokat analizuje przekazane mu dokumenty i wskazuje sposób rozwiązania prawnego problemu. Adwokat może również pomoc w sporządzeniu projektu pisma.

Czy Parabole proponuje darmowe porady prawne  ?

Członkowie stowarzyszenia Parabole mogą korzystać z darmowych porad prawnych w zakresie prawa pracy, choroby zawodowej, wypadków przy pracy, konfliktów w pracy oraz spraw dotyczących ubezpieczenia społecznego (Sécurité sociale) przez cały rok. Parabole zapewnia komunikacje z adwokatem. Organizuje spotkania w siedzibie stowarzyszenia. Przekazuje adwokatowi dokumenty do analizy. Natomiast za sporządzanie pism (pod kontrola adwokata) pobieramy opłaty.

Na zlecenie konsulatu do 15 listopada do darmowych porad adwokata maja prawo również osoby, które nie należą do naszego stowarzyszenia. Zakres porad jest szeroki : prawo pracy, spadkowe, rodzinne, wypadki przy pracy, wypadki drogowe i inne.
Parabole wspiera akcję konsulatu: przyjmuje zgłoszenia, sporządza listy zainteresowanych i przekazuje je adwokatowi.