Warsztaty integracyjne

Uczyć się języka francuskiego nie tylko na lekcjach w klasie

Stowarzyszenie Parabole wspiera imigrantów w procesie integracji organizując szkolenia z języka francuskiego. W ramach szkoleń organizujemy spotkania z francuską kulturą i historią.

W szkoleniach uczestniczą mężczyźni i kobiety różnych kultur zarówno europejskich jak i z poza Europy. Aby zmotywować uczestników szkoleń do pogłębiania znajomości języka francuskiego i wzbudzić ich zainteresowanie do przyjmującego kraju, stowarzyszenie organizuje grupowe wyjścia kulturalne przy współpracy z instytucjami kulturalnymi proponującymi programy integracyjne na rzecz cudzoziemców.

Współpracując z muzeum historii Paryża – Musée Carnavalet zwiedzamy Paryż, ważne historycznie i fascynujące kulturowo miejsca, muzea oraz zabytki.

Spacery po Paryżu prowadzone  są przez przewodnika muzeum Carnavalet. Odkrywamy historyczne miejsca w Paryżu: dzielnice, zaułki, ulice, place; jak również słynne na cały świat pomniki, budowle, katedry etc.  W programie wizyty pozostałości średniowiecznego Paryża, plac Voge, Krypta archeologiczna katedry Notre-Dame de Paris i katedra, plac Dauphine i pomnik Henryka IV, fontanna Saint-Michel, najstarsza paryska kafejka „ Le Prokop”, najstarszy paryski szpital Hôtel Dieu i inne.

Organizujemy zwiedzanie Muzeów Luwr i Orsay gdzie możemy podziwiać dzieła artystów z całego świata: obrazy, rzeźby oraz salony królewskie.

Planujemy zwiedzanie Centrum kulturalnego George Pompidou i Opery Garnier.

Dzięki współpracy ze stowarzyszeniem Ticket d’entrée nasi uczniowie mieli okazję zwiedzenia najbardziej znanego zabytku Paryża - Wieży Eiffel z której rozciąga się przepiękny widok na cały Paryż.

Na warsztatach tematycznych organizowanych przez Musée de La Poste (Muzeum Poczty) nasi uczniowie zapoznają się z historią Francji i wartościami republiki francuskiej.